Workshops

Een dubbelblok workshops om je aan tegoed te doen met voor elk wat wils. Ga je voor letteren, muziek, theater of toch erfgoed? Of voor Nemo, de VMBO-Denktank of het Anne Frankhuis?  Bekijk de workshops hieronder.

Deelname
Deelnamekaartjes voor de workshops kun je op de dag zelf ophalen bij de servicebalie volgens het principe Op=op!

Locatie
Met uitzondering van Opera in de klas vinden de workshops plaats op de eerste verdieping in de gang links van de bar. Opera in de klas vindt plaats in De Blauwe Zaal.

Tijden
Workshops ronde 1: 15.10 – 16.10 uur
Workshops ronde 2: 16.15 – 17.15 uur

Anne Frank en de 2e Wereldoorlog + Stories that Move

Het Anne Frank Huis geeft twee workshops.

Workshop 1: Anne Frank en de Tweede Wereldoorlog
Hoe bespreek je in de klas zoiets groots en heftigs als oorlog? Vertel het persoonlijke verhaal van Anne Frank. De kracht van het persoonlijke verhaal geeft ruimte voor de actualiteit. Tijdens de workshop geven we je tips & de tools om de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust, vooroordelen en discriminatie veilig te bespreken en er letterlijk mee aan de slag te gaan. Leren en doen met het gevarieerde lesmateriaal van de Anne Frank Stichting.

Voor: groep 5-8 po en 1 en 2 van het vo
Tijd: 15.10 – 16.10 uur
Zaal: 9

Workshop 2: Stories that Move
Maak de eerste stappen in de gratis online educatieve tool Stories that move. Stories that move richt zich op het bespreekbaar en bewust maken van racisme, antisemitisme en discriminatie van Roma en Sinti, Moslims en LHBT’ers. Echte verhalen en ervaringen van jongeren leren jouw leerlingen over identiteit, diversiteit en discriminatie op een positieve manier.

  • Een inclusieve benadering die ruimte biedt voor persoonlijke verhalen in de klas.
  • Veilig en gestructureerd lesgeven en leren door storytelling.
  • Ontwikkeld door de Anne Frank Stichting en partners.

Voor: mbo, vmbo-bovenbouw, vmbo-onderbouw, havo/vwo-bovenbouw, havo/vwo-onderbouw
Tijd: 16.15 – 17.15 uur
Zaal: 9

Door:

kinderen

Anne Frank Huis

De Anne Frank Stichting maakt lesmateriaal en geeft workshops over onder andere Anne Frank, de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust, antisemitisme en vooroordelen. Dit doen we voor jongeren en professionals.

Tinkeren

De micro:bit is een klein computertje dat je zelf eenvoudig kunt programmeren. Een melodietje afspelen, een boodschap weergeven of een lampje laten knipperen? Het kan allemaal met de micro:bit! In deze workshop maak je kennis met de verschillende mogelijkheden van de micro:bit en leer je wat je ermee kan doen in de klas. Ontdek hoe makkelijk programmeren kan zijn!

 

Voor po groep 5-8
Tijd: 15.10 – 16.10 uur
Zaal 8

Door:

Nemo

NEMO brengt wetenschap en technologie op een interactieve en laagdrempelige manier dichter bij het publiek. Dat gebeurt in het museum, op school, bij landelijke evenementen en online.

Een Kleine Brief aan de grote Stad

Let op dit is geen workshop maar een theatrale ontdekkingsreis door Amsterdam

Een postduif moet een brief bezorgen aan het hart van de stad, maar hij heeft geen idee waar dit is. Tijdens zijn reis door Amsterdam komt hij langs verschillende bekende plekken: Artis, De Arena, De Amstel, A’dam Toren, Westertoren, EYE Filmmuseum en de metro. Zo ontdekt de duif steeds meer over de stad en vindt hij uiteindelijk wat hij zoekt.

Een kleine brief aan de grote stad speelt is een voorstelling die speelt op basisscholen in Amsterdam. Tijdens de voorstelling helpen de kinderen Duif met het vinden van hartje Amsterdam. Samen maken ze een reis door de stad.

Voor: po groep 1-3
Tijd: 16.15 – 17.15 uur
Zaal: 6/7

Door:

Actrice met kinderen

De Toneelmakerij i.s.m. Theater de Krakeling

Een kleine brief aan de grote stad werd in 2016 ontwikkeld bij Maas theater en dans. Deze Amsterdamse versie van De Toneelmakerij kwam in samenwerking met Maas tot stand.

Opera in je Klas

Opera in je klas laat je kennismaken met opera. Een operazangeres zingt een aria en geeft een korte zangles met een aantal spelopdrachten. De nadruk ligt op zang als expressiemiddel. Hoe klinkt verdriet of verliefdheid? Hoe kun je je stem gebruiken om een verhaal te vertellen? Hoe kan de muziek je helpen om een tekst te onthouden? Al doende leer je over muziek, theater en opera.

Voor: po onder-midden-bovenbouw
Tijd:
16.15 – 17.15 uur
Zaal:
Blauwe Zaal

Door:

Nationale Opera en Ballet

Nationale Opera en Ballet wil de wereld van opera en ballet voor zoveel mogelijk mensen openen. Dat doen ze bijvoorbeeld met activiteiten voor kinderen en families en speciale programma’s voor alle vormen van onderwijs.

Dichten met Meester Rumi

Dicht workshop van de schrijvers van het nieuwe kinderboek De hartenketting van Meester Rumi.

Meester Rumi, de allerleukste meester die er bestaat, draagt aan het begin van elke schooldag een gedicht voor. De kinderen vinden het prachtig! Ze willen zelf ook graag een keer een gedicht schrijven. Meester Rumi vindt dat een goed idee: je kunt er namelijk al je gevoelens en gedachten in kwijt. Ze gaan aan de slag en schrijven hun gedichten op papieren hartjes. En voor ze het weten, inspireren meester Rumi en zijn klas kinderen over de heel wereld om te gaan dichten!

Voor po midden- en onderbouw
Tijd: 15.10 – 16.10 uur
Zaal: 10

Door:

Atta de Tolk en Hasna Elbaamrani

Atta de Tolk is een schrijver, spoken-word artiest en verhalenverteller. Hij treedt veel op als woordkunstenaar bij congressen en bijeenkomsten. Atta geeft rap en dichtworkshops aan kinderen en jongeren. Het is zijn missie om mensen met elkaar te verbinden door verhalen en woordkunst.
Hasna Elbaamrani ontwikkelt educatief materiaal voor onderwijsinstellingen en is programmamaker. Eerder schreef zij het kinderboek Duizend-en-één paarse djellaba’s, welke een Vlag en Wimpel won (categorie: tot zes jaar) en in de Prentenboek Top10 van 2022 staat.

Ervaringsworkshop Poldertheater namens Denktank Cultuureducatie Vmbo en Pro

Poldertheater geeft een workshop speciaal bedoeld voor docenten in het VMBO en praktijkonderwijs. Zo kunnen deze docenten ervaren hoe de werkwijze leidt tot spelplezier, zelfvertouwen, en veiligheid in de groep. Verder zijn er VMBO-docenten aanwezig die vertellen wat de lessen met hun leerlingen doen en hoe zij elementen uit de workshops toepassen in hun eigen lessen.

 

Voor: Vmbo en praktijkonderwijs
Tijd: 15.10-16.10 uur
Locatie: Zaal 5

Door: Poldertheater

De Denktank VMBO bestaat uit het Poldertheater
Bekijk ’t, Foam, ICK, Ons’ Lieve Heer op Solder, Calandlyceum, Cburg College, Huygens
College, Marcanti College, Montessori Lyceum Oostpoort, Mundus College en Yuverta
Amsterdam West

Presentatie Leerlijn Erfgoed

Wat kun je doen met erfgoed en hoe pas je het in het bestaande curriculum? De erfgoedalliantie ontwikkelde de afgelopen jaren in dialoog met scholen en culturele instellingen een leerlijn erfgoed en identiteit.

Hoe ziet de leerlijn eruit en hoe kan je er als school gebruik van maken? Hoor er alles over en bekijk de leerlijn zelf tijdens de workshop van de Erfgoed Alliantie.

Voor: po
Tijd: 16.15  – 17.15 uur
Zaal: 8

Door: De Erfgoed Alliantie

De Erfgoed Alliantie bestaat uit: het Amsterdam Museum, Imagine IC, het Tropenmuseum, het Joods Cultureel Kwartier, het Scheepvaartmuseum en de basisscholen De Scholekster, Elzenhagen en het Wespennest.