Terug naar programma

Met Mocca naar cultuur

Kijk een online theatervoorstelling of volg een virtuele rondleiding in een museum.

Bekijk terug

Het Scheepvaartmuseum
Sneak Preview en Mini-colleges I love Banda

14:00 – 14:15

De Banda-eilanden zijn onlosmakelijk verbonden met de maritieme geschiedenis van Nederland. Vanuit de vraag hoe het bewogen verleden doorwerkt naar het heden en de toekomst, fotografeerde Isabelle Boon de jongeren van de eilanden.

Ooit de enige plek op aarde waar nootmuskaat groeide, was het geïsoleerde Banda (Molukken, Indonesië) voor de VOC van enorme waarde. Tot op de dag van vandaag resoneert de Nederlandse aanwezigheid in de cultuur en het fysieke landschap. Hoe kijken de jongeren van de Banda-eilanden naar hun geschiedenis? Willen ze juist het verleden van zich afschudden of zijn ze trots op de eilanden, haar sterke eigen identiteit en erfgoed? Willen ze weg of juist blijven? Hoe zien zij hun toekomst? De tentoonstelling I love Banda is een beeldverslag over identiteit en het universele van jong zijn tegen de achtergrond van een gedeeld verleden.

Het Parool: “De expositie van foto’s van Isabelle Boon is prachtig en biedt volop nieuwe inzichten in de complexe banden tussen Nederland en Indonesië, nu en toen.”

NRC: “Boons beeldverhalen zijn intiem, maar doen je ook afvragen hoe lang de inmiddels afgezonderde cultuur ook afgezonderd blijft.”

Theater Sonnevanck
De Kleine Berenjacht

15:00 – 15:45

Muziektheater speciaal voor Zeer Moeilijk Lerende (ZML) en Ernstig Meervoudig Beperkte (EMB) kinderen.

Theater Sonnevanck heeft een muziektheatervoorstelling ontwikkeld voor leerlingen uit het speciaal onderwijs. De Kleine Berenjacht is op maat gemaakt voor kinderen die extreem gevoelig zijn voor prikkels en onrustig worden van nieuwe situaties en locaties. De voorstelling speelt in de vertrouwde omgeving van de eigen klas.

Een actrice vertelt, speelt en zingt het spannende verhaal van een kind en haar hond die samen op berenjacht gaan. Een voorstelling over moedig zijn, samen dwars door de modder en de sneeuwstorm sjouwen, over óvermoedig zijn en samen lekker bang zijn onder de dekens.

De Kleine Berenjacht is ontwikkeld in samenwerking met Onderwijscentrum Het Roessingh uit Enschede.

‘De kinderen vonden het fantastisch, ze waren erg betrokken, sommigen deden mee in de bewegingen zoals door de modder lopen of zwemmen. In het begin van de voorstelling waren de meesten gespannen, wat gaat er gebeuren, vind ik dit leuk. Naarmate de voorstelling vorderde reageerden ze steeds enthousiaster. Er viel ook zoveel te zien en te horen.’
– Leerkracht S.O. De Brouwerij (Arnhem)

‘Ze waren erg betrokken. Leerling die niet spreekt, maakte tijdens de voorstelling gebaren. De voorstelling sloot ontzettend goed aan bij de doelgroep!’
– Leerkracht Olivijn (Almere)

‘De voorstelling sluit goed aan bij het zml-niveau van de leerlingen. De leerlingen hebben 40 minuten geconcentreerd meegedaan.’
– Leerkracht De Twijn (Zwolle)

Maas theater en dans
Juffenballet / 6+

16:00 – 17:15

In Juffenballet blijkt de koffiekamer een portal naar een andere wereld. In de maneschijn ontmoet een stel juffen elkaar op een open plek in het bos. Ze gebruiken het huiswerk om een fikkie te stoken, dansen wild en uit de maat en brouwen mengsels en geniepige plannetjes. Plannetjes om de schooldirectrice, een oude hippie met flowerpoweridealen, van de troon te stoten. Ze willen de school vernieuwen met strakke regels en prestatiedruk. Een strijd tussen vrijheid en orde barst los. Maar dan komt er een nieuwe juf. Kan zij de boel redden?

“Sprankelende grote zaalvoorstelling vol heksen, humor, sprookjesbeelden” (Trouw ★★★★). 

“Overweldigend totaaltheater met fenomenale juffen” (Scènes ★★★★).

“Opzwepende songs geven de voorstelling vleugels.” (NRC ★★★).