Verslag De verbinding van onderwijs en het culturele veld

20 april 2016, 15.15 – 18.00, Bijlmer Parktheater

Zuidoost, met een scala aan kunstenaars en culturele instellingen en een sterk naschools programma in de brede school, is klaar voor een volgende stap in de verbinding tussen onderwijs, kunst en de buurt. Zie hier het videoverslag.

De betrokkenheid in de buurt bleek al snel toen nieuwsgierige bewoners een kijkje kwamen nemen. De gezellige sfeer en gastvrijheid van Zuid-Oost waren duidelijk merkbaar in het Bijlmer Parktheater.

De dag begon met Noraly Beyer die Peggy Brandon van Mocca  interviewde over verbinden en nieuwe subsidiemogelijkheden voor het PO en VO. Ook ging ze het gesprek aan met Urwin Vyent,  van het Dagelijks Bestuur van Amsterdam Zuidoost.

Daarna was het tijd voor een aantal inspirerende presentaties. Bijlmer Parktheater vertelde over hun binding met de buurt en hun toekomstige rol als cultuurhuis. Het Amsterdam Museum en Centrum Beeldende Kunst Zuid-Oost (CBK/ZO) spraken over Groeistad. Daarna Martje Diemer, adjunct directeur Muziekschool ZO, coördinator basisschoolprojecten, Brede School en Leerorkest over het OSB Leerorkest, het symfonieorkest bestaande uit 40 leerlingen van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer.

Malous Goossens van Projectenbureau Primair Onderwijs Zuidoost (PPOZO) gaf een presentatie over de kunst van het verbinden binnen de talentontwikkeling van jongeren. Imagine IC, dat nieuwe verhalen over actueel samen leven verzamelt, verbeeldt en bewaart kwam praten over vakoverstijgend en multidisciplinair werken. Tenslotte vertelde welzijnsorganisatie Swazoom  over het belang van samenhang in de buurt voor de talentontwikkeling van peuter (voorschool) tot volwassene en de rol die Swazoom en cultuureducatie daar in kan spelen.

Theater, Comedy en Beeldende Kunst
Theatergroep De Lange Mannen gaven een preview van de theatervoorstelling Meneer Bork Zoekt een Woord, een muzikale theatervoorstelling waarin hardop wordt nagedacht over de wonderen van taal. De interactieve show die filosofische elementen aan theater toevoegt bleek met vragen bedoeld voor kinderen ook volwassen nog te prikkelen, want tja ” Hoeveel woorden zijn er eigenlijk?”  Ook was er jong stand up comedy talent via multicultureel trainingsbureau Get Entertained. In de foyer hing het werk van kunstenaar Baukje Spaltro dat zij in het H-Lab in ZO gemaakt heeft, met o.a. een klein doekje van Noraly Beyer.

Ronde Tafel Gespreken en Informatiemarkt
Tijdens de ronde tafelgesprekken spraken deelnemers met elkaar over verbinding.
Wat duidelijk naar voren kwam was dat Zuidoost veel enorm betrokken mensen en instellingen heeft die het belang inzien van samenhang tussen het binnen- en naschoolse aanbod en de verbinding van cultuuronderwijs in primair naar voortgezet onderwijs.
De ronde tafelgesprekken leverden veel op, waaronder het duidelijke verzoek van de deelnemers aan Mocca om vaker ronde tafel gesprekken te organiseren. Hier gaan wij direct mee aan de slag. Binnenkort informeren we u over waar en wanneer deze gesprekken zullen plaatsvinden via de website, mailing en de nieuwsbrief.

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Zuidoost TV interviewde diverse vertegenwoordigers van cultuur en onderwijs in Zuidoost over het belang van cultuureducatie. Bekijk de filmpjes hier.

unnamed (7) unnamed (8) unnamed (9) unnamed (10) unnamed (11) unnamed (12) unnamed (13) unnamed (14) unnamed c9c54257-a45b-489c-b6bf-37cc650b018d e71414c3-d947-4010-9089-5e24b70faa27 unnamed (1) unnamed (2) unnamed (3) unnamed (4) unnamed (5) unnamed (6)