Met Mocca naar Cultuur naar het Koningsnachtconcert in het Concertgebouw

Met Mocca naar Cultuur naar het Concertgebouw
Het Concertgebouw opende speciaal voor onze selecte groep Met Mocca naar Cultuur-leerkrachten en docenten de deur een uur vroeger voor het Koningsnachtconcert. Lili Schutte, coördinator educatie van het Concertgebouw, ontving ons  persoonlijk met een drankje in de Solistenfoyer.

Koningsnachconcert Met Mocca naar Cultuur concertgebouw
Concert voor twee piano’s en orkest Arthur en Lucas Jussen en Kovacs
We luisterden naar Het Koninklijk Concertgebouworkest met onder meer het Concert voor twee piano’s en orkest van Francis Poulenc, uitgevoerd door de gevierde pianobroers Arthur en Lucas Jussen en de Nederlandse zangeres Kovacs. Eigenzinnige, soulvolle popmuziek georkestreerd door Jules Buckley vermengde zich met de rijke klassieke traditie in een sfeervol concert onder leiding van Elim Chan uit Hongkong, een rijzende ster onder de dirigenten. Een unieke eenmalige samenwerking!

Naast songs van Kovacs klonken kleurrijke en meeslepende composities van Ravel, Poulenc en Sjostakovitsj, en gloednieuwe muziek van de Brits-Bulgaarse componiste Dobrinka Tabakova.

Kovacs (voornaam Sharon) brak in 2014 door. Ze viel op door haar donkere stem, haar muziek vol soul-invloeden en haar grote bontmuts die haar de bijnaam ‘wolf lady’ opleverde. Op basis van haar succesvolle eerste single werd ze meteen uitgeroepen tot 3FM Serious Talent; vele andere prijzen – waaronder een Edison – zouden volgen. Vergelijkingen met Amy Winehouse, Portishead en Shirley Bassey zijn al gemaakt en inmiddels staat ze op grote festivals als Glastonbury, Sziget en Werchter. Momenteel werkt Kovacs aan haar tweede album.

Foto: Marco Borggrave