‘Kunst is belangrijk want je kunt je gevoel erin kwijt’

In gesprek met vmbo-jongeren voor De Maand van de Cultuureducatie 2017
Een paar meiden komt schoorvoetend binnen. Het groepje jongens er vlak achter komt met veel tienerbravoure de deur door. Nog een beetje onwennig nemen ze plaats aan de ronde tafels.  Op uitnodiging van Mocca praten zo’n 35 vmbo-leerlingen van het Huygens en het Calvijn college vandaag voor het eerst met culturele instellingen en beleidsmakers over hoe zij cultuur op school en in de stad ervaren. Verreweg de meeste jongeren gaan na de basisschool naar het vmbo. En juist in het vmbo-1 en vmbo-2 is cultuureducatie minder geborgd.

Rapper Gikkels zet een rap over de oorlog in Syrië in. Overdag is hij meester Gideon en stimuleert hij jongeren zich cultureel of kunstzinnig te uiten. In de Melkweg zingt een getalenteerde voormalig leerlinge het refrein. De inhoud van het nummer maakt impact en raakt de aanwezigen zichtbaar.

Waar wordt daarna over gesproken aan de acht tafels? Welke cultuur of kunstles vond je leuk op school? Wat mis je in het culturele aanbod in de stad?  ‘Kunst is belangrijk want je kunt je gevoel erin kwijt’, zegt een aantal leerlingen. ‘Ja, maar vaak moeten we dingen doen die veel te makkelijk zijn’ zeggen anderen. De leerlingen geven aan onderschat te worden en meer te kunnen. Veel leerlingen vinden vooral de lessen of bezoeken waarin ze iets leren over verschillende culturele achtergronden of geschiedenis boeiend.

Concrete voorstellen zijn er ook. Een tafel oppert het idee een tentoonstelling te maken waarin  tieners door de decennia heen te zien. Zo kunnen tieners van nu zien hoe hun ouders en hun grootouders leefden toen ze hun leeftijd hadden. En dan werkt er, als het even kan, personeel dat straattaal spreekt. Iemand in wie ze zichzelf herkennen, want nu voelt een cultuurbezoek soms een beetje als de ver van hun bed show.

Na afloop praten de cultuurvertegenwoordigers nog even na. Wat overheerst is een verbaasd gevoel over de enorme bruikbare input van de jongeren deze middag. Die input nemen ze mee naar hun organisatie om te kijken hoe ze ermee aan de slag kunnen.

vmbo jongeren gesprek cultuureducatie Amsterdam
vmbo jongeren gesprek cultuureducatie Amsterdam vmbo jongeren gesprek cultuureducatie Amsterdam Gikkels rap Gideonvmbo jongeren gesprek cultuureducatie Amsterdam