De Staat van Cultuureducatie 2017 met Lucas de Man

‘Hoe staat het ervoor? Geen idee!’ Lucas de Man spreekt de Staat van Cultuureducatie met gedrevenheid en humor uit in Pakhuis de Zwijger.

‘Kunsteducatie gaat over de zin van het bestaan. We worden geboren en gaan dood, maar weten niet waarom. Kunst en cultuur helpt ons daar uiting aan geven.’ Het onderwerp gaat hem duidelijk aan het hart. De aanwezige docenten en cultuureducatoren hebben een belangrijke baan, zegt Lucas, want zij begeleiden de leerlingen daarin.

‘Kunst is iets niet moeten. Kunst is ont-moeten’.  Het gaat niet om binnen de lijntje kleuren, maar om uit kunnen leggen waarom je buiten de lijntjes kleurt. Of, zoals Lucas zegt, ‘professioneel schijt hebben’. Gelachen wordt er veel, maar de boodschap komt ook aan. ‘Wat een inspirerende spreker!’ zegt een docente na afloop.

Het thema van de Maand van de Cultuureducatie is de diversiteit van kunst. In de wereld van Voguing omarmen en vieren de dansers diversiteit van gender, seksualiteit en etnische achtergrond.  Moderator Jorgen Tjon A Fong interviewt ‘mother’ Amber Vineyard van de House of Vineyard en een van haar ‘kids’ over Voguen en hoe dit ontstond in de Afrikaans-Amerikaanse drag queen scene. Heel de zaal doet enthousiast mee met een lesje voguen 101.

Het hilarische verhaal van Howard Komproe over zijn tweelingdochters en hun reis naar Thailand, maakt duidelijk dat tieners niet elke vorm van cultuureducatie dankbaar ontvangen. Emer Beamer vraagt om vertrouwen in de creativiteit van het kind en laat aan de hand van haar projecten zien dat als je kinderen in hun kracht zet, zij tot verbazingwekkende, creatieve en empathische oplossingen komen voor echte problemen.

Robin en Tessa, twee van de studenten CMV die bij Mocca onderzoek doen naar leerlingenbetrokkenheid vertellen over hun bevindingen. Verstilling in de zaal bij het bijna etherische optreden met prachtige, intense liedjes van Rose en Jet, net afgestudeerd aan het PACT College, waarmee ook de slotavond van de Maand van de Cultuureducatie 2017 ten einde komt.

Lucas de Man spreekt ‘de Staat van Cultuureducatie’ uit.

Voguing met The House of Vineyard

Emer Beamer designathon works pakhuis de zwijger het kind als ontwerper
Emer Beamer, Designathon works ‘laat kinderen hun eigen creativiteit ontdekken. 

Howard KomproeHoward Komproe

ORAH geeft een prachtig optreden.