De Diversiteit van Kunst

Cultuureducatie in Amsterdam. 12 april – De Meervaart

Het is al vroeg druk op het congres Cultuureducatie in Amsterdam. De zon schijnt en de sfeer is goed als de docenten en medewerkers van culturele instellingen de Meervaart binnenkomen om zich een dag lang te verdiepen in de Diversiteit van Kunst. Na een snelle kop koffie en een verse croissant loopt de blauwe zaal vol voor het ochtendplenair. Dagvoorzitter Jörgen Tjon A Fong warmt het publiek op voor spreker Jo Willems, die een presentatie geeft over de samenhang tussen natuurkunde en theater. Want wat weten de aanwezigen eigenlijk al over cultuureducatie en diversiteit? Bij de kennisquiz gaat het in het begin gelijk op tussen de scholen en culturele instellingen maar in de eindsprint gaan vijf docenten er met de winst vandoor.

Bij de vijf ochtendworkshops is geen vrije stoel meer te vinden. In anderhalf uur doen de deelnemers nieuwe inspiratie en inzichten op bij een workshop naar keuze.
Alles kan met film – Brit Thomassen – EYE
Van Stereotypes naar Inclusiviteit – Roelof Jan Minneboo
Natuurlijk… Kunst – Jo Willems
Van Mediakunst tot Makerspaces: ontwerpen van duurzaam en wendbaar cultuuronderwijs in het digitale tijdperk – Shailoh Phillips
ISK, De Dansers – Josephine van Rheenen

Voor het eerst combineren we de lunch en de cultuureducatie-informatiemarkt. Dit is het moment voor de instellingen en de scholen om nieuwe contacten te leggen en een dialoog te beginnen voor toekomstige samenwerkingen.

‘Ik heb hier nooit bij stilgestaan, maar dit is echt een eyeopener’

Het middagplenair maakt indruk. Janice Deul van Diversity Rules, brengt veel teweeg in de zaal als zij het gebrek aan diversiteit in de media en mode-industrie blootlegt. ‘Ik heb hier nooit bij stilgestaan, maar dit is echt een eyeopener’ zegt een aanwezige docente’. Emer Beamer van Designathon reist de hele wereld over met haar stichting Designathon Works. Ze stimuleert kinderen hun ongelimiteerde creativiteit aan te spreken waarna ze oplossingen ontwerpen voor echte problemen. Zangeres  Shishani Vranckx raakt de aanwezigen zichtbaar. Niet alleen met haar prachtige muziek waarin verschillende westerse en Afrikaanse muzikale tradities samenkomen, maar ook met haar coming of age story als jonge lesbische vrouw met Namibische, Belgische en Nederlandse roots.
Na de middagworkshops sluit Theater Educatie Amsterdam af met previews van de nieuwe theaterproducties voor het aankomend schooljaar.

Bij de afsluitende borrel wisselen de bezoekers verhalen uit over de dag. Diversiteit was een thema dat veel los maakte onder de 300 aanwezigen die alle indrukken mee terug nemen naar de scholen en de culturele instellingen.