Cultuureducatie in Amsterdam – De Kunst van het Maken

De Kunst van het Maken
9 workshops, 5 maaklabs, 7 sprekers, 3 optredens, De Maand van de Cultuureducatie Mocca Amsterdam
2 netwerklunches en 1  cultuureducatieinformatie-markt trokken samen vierhonderd leerkrachten, docenten, icc’ers, cultuureducatoren en kunst- en cultuurmakers naar Theater de Meervaart voor het congres Cultuureducatie in Amsterdam  – De kunst van het Maken.  #MoccaMaand

Kijk hier voor de foto’s


Programma

Inloop met koffie & croissants: 09.00 uur – 09.25 uur
Ochtendplenair: 09.25 uur – 10.15 uur
Ochtendworkshops: 10.30 uur – 12.00 uur
Cultuureducatie-informatiemarkt: 12.00 uur – 13.30 uur
Vmbo-lunch: 12.00 uur – 12.30 uur
Netwerklunch: 12.30 uur – 13.30 uur
Middagplenair: 13.30 uur – 14.30 uur
Middagworkshops: 14.45 uur – 16.15 uur
Borrel: 16.15 uur – 17.30 uur


Plenair

 

Ochtend: De makersquiz met dagvoorzitter Jörgen Tjon A Fong (Urban Myth), Peggy Brandon (Mocca), Trends in beeldmaken door Krispijn Plettenberg van Stay Amazed Every Day, Mylo Freeman (illustrator), Colette Olof over O-Wonder! magazine en spoken word door Guillermo Blinker.Middag: woordkunstenaar Babs Gons, Peggy Brandon (Mocca), film vier jaar Basispakket, gesprek met wethouder Simone Kukenheim en een act uit het theaterstuk Shrew Her van Ira Kip. Anne Graswinckel over de kunst van het verdwalen.

Workshops

MaakLabs: Zelf aan de slag met workshops over maakonderwijs door Hotmamahot, Maakkunde (NEMO), Schoolstudio, de firma Klei en Debuski  (ochtend en middag).


TheaterLab
: Amsterdamse theatermakers laten je zienen ervaren hoe zij theater maken met kinderen en jongeren. Met medewerking van de Jeugdtheaterschool Zuid-Oost, amsterdamse jeugdteJAterschool, Jeugdtheaterschool TIJ en de Dat!school (ochtend en middag).DansLab
Ze gaan naar dansles of oefenen thuis vaak pasjes voor de spiegel. Dans heeft een plek in de belevingswereld van veel kinderen en jongeren. Toch bieden scholen dit zelden aan. Amsterdamse dansmakers helpen je om morgen met je leerlingen te gaan dansen! Door ICK en OHLA! Dance & Sports (ochtend en middag).

BuurtLab:  Wat kun je doen met cultureel erfgoed? Doe ideeen op en krijg handige tools om aan de slag te gaan met kunst en cultuur in je buurt, je wijk, je straat. Door izi.TRAVEL en Groeistad. Groeistad is een project van Architectuurcentrum Amsterdam, het Amsterdam Museum, Monumenten en Archeologie en het Stadsarchief Amsterdam (ochtend en middag).

VerdwaalLab: We onderzoeken hoe je tot eigen maakopdrachten komt. Hoe maak je tijd, rust en ruimte om met je leerlingen te verdwalen in jullie eigen fascinatie? De flow van het maken ontleed in een prachtige formule waarmee je taal, verhaal en multi-mediaal verbindt zodat je altijd, vanuit je eigen kracht, inspirerend lesmateriaal uit je hoge hoed schudt. Door Jeffrey Deelman en Anne Graswinckel,  educatoren theatergezelschap Tryater en schrijvers van het boek ‘De kunst van het verdwalen’.

ZZPLab: Weten scholen wie jij bent en wat je kunt? Amsterdam telt veel scholen en leerlingen, maar nog veel meer ZZP’ers, kunstenaars en kleine culturele instellingen met cultuureducatieaanbod. Hoe val je op? Hoe kun je jezelf optimaal positioneren? door Pieter van Adrichem, marketing- en communicatiespecialist in de culturele sector.
(alleen in de middag)

Netwerklunch

 

Bijpraten, ideeën uitwisselen en je netwerk uitbreiden, het kan tijdens de netwerklunch. Werk je in het VMBO, VSO of praktijkonderwijs? Meld je dan aan voor de aparte vmbolunch. Olav Dorst van het Fonds voor Cultuurparticipatie licht tijdens de lunch de regeling Versterking cultuureducatie in het vmbo, vso en praktijkonderwijs toe die vanaf 5 maart open is.