Congres Cultuureducatie in Amsterdam – De Kunst van Techniek

cultuureducatie in amsterdam de kunst van techniek 2019 Mocca

Mocca Maand van de Cultuureducatie 2019 – De Kunst van Techniek – De Meervaart
Voor onderwijs en het culturele veld
Kruisbestuivingen tussen kunst en techniek komen steeds vaker voor. De samensmelting maakt hele nieuwe vormen van kunst en creativiteit mogelijk. Laat je inspireren door workshops, sprekers, de cultuureducatie-informatiemarkt en ontmoet collega’s bij de netwerklunch.

PROGRAMMA*

Inloop met koffie & croissants: 09.00 uur – 09.25 uur
Ochtendplenair: 09.25 uur – 10.15 uur
Ochtendworkshops: 10.30 uur – 12.00 uur
Cultuureducatie-informatiemarkt: Plattegrond 12.00 uur – 13.30 uur
Netwerklunch: 12.30 uur – 13.30 uur
Middagplenair: 13.30 uur – 14.30 uur
Middagworkshops: 14.45 uur – 16.15 uur
Borrel: 16.15 uur – 17.30 uur

OCHTENDPLENAIR:

Deborah Hustić – Electro Creativity – shareable design and technology for learning processes
Deborah houdt zich bezig met hybride kunsten, draagbare technologie,  intermedia kunst, innovatie en de makerscultuur en gelooft in het spelen met creativiteit en technologie. Deborah is Intermedia kunstenaar en curator van Radiona.org/Zagreb Makerspace. Deze keynote is in het Engels


De Cultuureducatiequiz – Doe mee en win een prijs!

Een traditie inmiddels in het ochtendplenair, de cultuureducatiequiz. Vorig jaar won de Watergraafsmeerse schoolvereniging de eerste prijs. Ga jij dit jaar met die eer strijken?

MIDDAGPLENAIR:


Arthur Elsenaar –  FACE / SHIFT: The Art and Science of Electro-Facial Choreography
Kunstenaar Arthur Elsenaar laat aan de hand van zijn artistieke onderzoek zien hoe zijn fascinatie voor kunst, wetenschap en technologie heeft geleid tot het ontdekken van een nieuw expressief potentieel van het menselijke gelaat.

Melissa Bremmer – Muziek en technologie: de perfecte combinatie voor inclusief muziekonderwijs?
Melissa is lector van het Lectoraat Kunsteducatie en onderwijskundige aan de bacheloropleiding Docent Muziek en aan de masteropleiding Kunsteducatie, allen onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.
In 2018 vond het project ‘My Music Ability’ plaats aan de Opleiding Docent Muziek van het Conservatorium van Amsterdam in samenwerking met Drake Music (Engeland). Van dit bijzondere project presenteert Melissa is een film die laat zien hoe studenten aan de hand van digitale technologie nieuwe muziekinstrumenten ontwikkelen voor mensen met een beperking. De film toont de positieve impact van het project op de studenten en breekt een lans voor het gebruik van digitale technologie binnen inclusief muziekonderwijs.

Hans Luyckx –  Iedereen in de hoofdrol
Hans Luyckx is directielid van van IJsfontein, marktleider in serious gaming en spelend leren.  In de renaissance zijn we onze blik gaan verleggen van de heiligen in de hemel naar de mensen op aarde. Dit perspectief is 500 jaar ongewijzigd gebleven. We hebben jaren braaf gekeken en geluisterd naar toneelspelers, dominees en onderwijzers. De game wereld laat zien dat dit perspectief kan dramatisch veranderen. In een game speelt ieder individu zijn eigen hoofdrol. In FIFA de game ben jij Ronaldo, in Tomb Raider ben je Lara Croft en je kan zelfs God zijn in Spore.  De verandering van het perspectief zal grote consequenties hebben voor de cultuursector, de zorg en het onderwijs.

Saskia Hoogendoorn – Springsnow
Lid van het kunstenaarsduo Tijdmakers samen met Lieuwe Martijn Wijnands, vertelt over Springsnow in Amsterdam, het Iepen-schoolproject waar ook het mobiele parfumlab toe behoort dat op het congres aanwezig is.

Photo: Michael Jacobs

WORKSHOPS EN TECHNOLABS
Cinekid – Kennismakelaars Wetenschap en Techniek van de Gemeente Amsterdam & basisschool de Nautilus en Drebbel &Co/BS. De Multatulischool – Melissa Bremmer en Emiel Heijnen, lectoren kunsteducatie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten – AHK: Nathalie Roos & Arida Bandringa – Leonie Amorim – Charlie Duran/Helden Inc. – Mediamatic – Fiona Whelan – SoundLab – OBA Maakplaats 021 Fellowship – Deborah Hustić.  Meer info. 

SoundLab Muziekgebouw aan ’t IJ

CULTUUREDUCATIEINFORMATIEMARKT EN NETWERKLUNCH
Maak kennis met het Amsterdamse aanbod aan cultuureducatie. Ga in gesprek met 75 cultuuraanbieders op de markt en zorg ondertussen goed voor jezelf met een hapje van het lunchbuffet.

cultuureducatie-informatiemarkt
En verder: 

Het ParfumLab van Creative Studio Tijdmakers
Kun je een parfum maken van de geur die we al eeuwen vooral onbewust waarnemen? De geur die Rembrandt ook geroken moet hebben? Maak kennis met Eau d’Amsterdam.

Programma onder voorbehoud